Konopná mast na neduhy past

Hvězdný původ Cannabis

15.02.2011 18:12

 

DĚLÁTE SI PSINU?

 

              Podívejte se na slovo cannabis. Uvažovali jste někdy nad tím, co asi znamená? Cannabis je řecké slovo, ačkoli jeho kořen je africký. V řečtině canna znamená „psí“ nebo pes a bis nebo bi je číslovka dvě. Takže cannabis je „rostlina dvou psů“! To mi připadá zajímavé. Ale to není všechno.

              V západoafrickém Mali žije kmen, který miluje cannabis a jmenuje se Dogon. Dogony, poměrně dobře zdokumentovanou skupinu, navštívil kolem roku 300 př. n. l. řecký cestovatel a historik Hérodotos. Měl štěstí, že k nim přijel během roční oslavy (Cannabis Cup je oproti tomu pěkně chabý!), která se konala jednou za padesát let. Dogonové mu oslavu vysvětlili, ukázali na Sirius, nejjasnější hvězdu zimní oblohy, a pravili, že je to „Hvězda dvou psů“ a že je domovem „rostliny dvou psů“, cannabis. Rostlinu dvou psů, povídali, přinesla na naši planetu bohyně z Hvězdy dvou psů. Roční oslava se konala na počest oné hvězdy.

              To vše by se snadno dalo pustit z hlavy, nebýt skutečnosti, že Dogonové měli specifické znalosti o systému hvězd kolem Siria o tisíce let dříve, než je mohli dohnat vědci s moderními teleskopy a zařízením a dokázat, že mají pravdu. Dogoni znali určité věci o Siriu B, bílém trpaslíku, který nazývali To Polo. Věděli, že je bílý, že je velice malý a že jde o nejtěžší hvězdu souhvězdí. (Jak se ukázalo, má 300x vyšší měrnou hustotu než diamant.) Dokázali popsat jeho eliptickou oběžnou dráhu kolem Siria A, jenž oběhne jednou za padesát let, a skutečnost, že se hvězda otáčí kolem své vlastní osy. Pouhým okem je Sirius B neviditelný a těžko se pozoruje i za použití dalekohledu, takže až do roku 1970 ho nikdo nedokázal vyfotografovat.

              Také popsali třetí hvězdu v systému Siria, které říkali Emme Ya. V roce 1995, kdy dva francouzští astronomové zveřejnili výsledky mnohaletého pozorování zřejmě červeného trpaslíka v hvězdicové síti Síria, přestala být brána na lehkou váhu myšlenka Dogonů, že existuje Sirius C neboli Emme Ya. Jestliže měli Dogoni správné znalosti o Siriu, proč by nemohli mít pravdu s tvrzením, že cannabis pochází ze Siria? Koneckonců je po oné Hvězdě dvou psů pojmenována!

              Uvažte: Dogoni slavili padesátiletou oběžnou dráhu Siria tisíce let před tím, než se astronomům vůbec podařilo objevit Sirius B. Jak to mohli vědět? Dogoni tvrdí, že astronomické znalosti jim předali Nommo, obojživelné bytosti, které byly v zájmu lidstva vyslány ze Siria.

              Mohlo by toto vše potencionálně vysvětlovat udivující rozmanitost genofondu cannabis? Vezme-li chutě, existují odrůdy cannabis, které chutnají v rozmezí od sladkého ovoce až po páchnoucí zkažené maso (v dobrém smyslu, je-li to nějakým způsobem možné!) - od ostrého čističe s vůní borovic přes čokoládu až po dětské vitamíny. Ochutnal jsem odrůdy ganji, které připomínali každé ovoce na planetě včetně jahod, vinných hroznů, broskví, citronů, limetek, švestek, malin, borůvek, guávy, ostružin, manga, třešní, pomerančů, banánů, ananasů, melounů a mnoha dalších. Také jsem narazil na chutě snad každé, v kuchyni používané, byliny včetně máty, bazalky, šalvěje, rozmarýnu a tymiánu. Tato úchvatná různorodost dobře známých chutí je v sérii Cannabible zdokumentovaná, ale možná jste si všimli, že občas mi při popisu docházejí slova. Tehdy vstupujeme do říše všech vesmírných chutí, pro něž neexistují slova, protože na Zemi žádné podobné chutě nenajdeme, tudíž ani výstižné popisné výrazy. Zjistil jsem, že těmito nadpozemskými chutěmi se pyšní přibližně polovina skutečně dobrých odrůd.

              Co když ty odrůdy a chutě opravdu pocházejí odjinud? Co když si Cannabis cení a obchoduje se s ní nejen na této planetě, ale v celém vesmíru? Představuji si marihuanu jako zázračnou rostlinu, která roste na tisícovkách planet celého vesmíru a kterou na vhodné planety dovážejí vlídné bytosti, jako například Nommo, aby pomohly „šířit lásku“. Vy taky?

 

Jason King, Cannabible, Kalifornie, 2007

 

 

Konopí v léčitelství - historie

15.02.2011 14:31

Konopí v minulosti

LÉČEBNÉ ÚČINKY Je možné, že konopí, původem ze střední Asie, bylo pěstováno již před deseti tisíci lety. Určitě se pěstovalo v Číně kolem r. 4000 př. n. l. a v Turkestánu kolem r. 3000 př. n. l. Dlouho se používalo jako lék v Indii, Číně, na středním východě, v jihovýchodní Asii, Jižní Africe a...

Vyhledávání

Kontakt

Konopí v léčitelství - historie

15.02.2011 14:31

Konopí v minulosti

LÉČEBNÉ ÚČINKY Je možné, že konopí, původem ze střední Asie, bylo pěstováno již před deseti tisíci lety. Určitě se pěstovalo v Číně kolem r. 4000 př. n. l. a v Turkestánu kolem r. 3000 př. n. l. Dlouho se používalo jako lék v Indii, Číně, na středním východě, v jihovýchodní Asii, Jižní Africe a...

 

     
  

Anketa

Jaké máte zkušenosti s konopnou mastí?

Pomohla mi nebo mým příbuzným a známým (1 888)
76%

Nepomáhá (233)
9%

Ještě jsem ji nezkoušel (99)
4%

Chystám se ji otestovat (171)
7%

Nezajímám se o výrobky z konopí (80)
3%

Celkový počet hlasů: 2471