Konopná mast na neduhy past

Postup přípravy konopné masti dle Bushky

15.02.2011 14:57

 

RECEPT NA KONOPNOU MAST

 

Přísady:

Kokosový tuk nebo bílá / žlutá (pro alergiky) vazelína (k sehnání v lékárně na váhu), dolní listy samičí rostliny a palice.

Poměr:

Na 1 kg tuku/vazelíny použijeme půl litru volně sypaných celých sušených listů (neuvádím v gramech, neboť specifická váha se může lišit podle stupně usušení), čtvrt litru sušených samičích květenství (palic - které by měly pocházet z kvalitních modelů). Palice je možno nahradit drobným listím z indoorových modelů.

Postup: 

- 1 díl tuku/vazelíny (použít 1 polovinu množství) dát do velkého hrnce,  rozpustit vazelínu

- sušené listy rozdrtit nahrubo

- vhodit do kastrolu a za častého míchání pomalu  smažit asi 20 minut

- nechat trochu vychladnout, opatrně přidat 8 dílů vody a vařit asi 1,5 hodiny

- odstavit a nechat chladnout, již nemíchat

- vychladlý kastrol dát přes noc do ledničky

- opatrně sebrat ztuhlý tukový škraloup a vodu se zbytky listů a stonků vylít

- ze škraloupu vytlačit vodu, dobře prohníst a natlačit do širší nádobky s volnějším uzávěrem a nechat  v temnu proležet tak dlouho, až se na povrchu vytvoří plíseň a uvnitř dojde k alkoholovému kvašení (2-3 týdny)

- k uleželé směsi přidat druhou polovinu tuku/vazelíny, rozpustit vše v hrnci, vařit tak dlouho, dokud se z ní uvolňuje nepříjemný zápach po kvašení (asi 15-30 minut, ale časové údaje závisí na celkovém vyráběném množství), a přecedit přes hrubší cedník (pozor, ať vám mast "neuteče", protože se na povrchu vytváří hustá a vysoká pěna - proto doporučuji co nejvyšší hrnec naplněný tak do poloviny)

- přidat jemně rozdrcené palice, nalít do menší a vyšší nádoby (já používám zavařovačky) a za občasného míchání vařit ve vodní lázni asi hodinu, až se na povrchu začne vytvářet pěna (ideální je vařit mast v hrnci na mléko s dvojitým dnem)

- nechat vychladnout, zavřít nádobu a uložit na chladné a temné místo

- za týden opět povařit ve vodní lázni a za další týden znova

- hotovou mast přecedit přes čisté plátno (plátno se zbytky konopí nevyhazovat, skvěle se osvědčilo jako teplý obklad při astmatickém záchvatu, neboť velice rychle uvolní průdušky, je rovněž vhodný při zánětu průdušek nebo jako obklad při bolestech kloubů). Mast ještě můžeme vylepšit přidáním mentolu nebo kafru (je-li určena pro použití na neporušenou pokožku) nebo konopného oleje (pro léčbu kožních nemocí a afekcí). Také se osvědčilo přidání kadidla (olibánu), které má některé podobné účinky jako konopí.

- rozlít do kelímků, nechat ztuhnout

- uchovávat v chladnu, zvlášť v případě, že jste do masti přidali konopný olej, který rychle podléhá rozkladu. Mast by se měla spotřebovat do 6 měsíců, pokud je v ní konopný olej, tak nejlépe do 3 měsíců.

Vyhledávání

Kontakt

Konopí v léčitelství - historie

15.02.2011 14:31

Konopí v minulosti

LÉČEBNÉ ÚČINKY Je možné, že konopí, původem ze střední Asie, bylo pěstováno již před deseti tisíci lety. Určitě se pěstovalo v Číně kolem r. 4000 př. n. l. a v Turkestánu kolem r. 3000 př. n. l. Dlouho se používalo jako lék v Indii, Číně, na středním východě, v jihovýchodní Asii, Jižní Africe a...

 

     
  

Anketa

Jaké máte zkušenosti s konopnou mastí?

Pomohla mi nebo mým příbuzným a známým (1 888)
76%

Nepomáhá (233)
9%

Ještě jsem ji nezkoušel (99)
4%

Chystám se ji otestovat (171)
7%

Nezajímám se o výrobky z konopí (80)
3%

Celkový počet hlasů: 2471